Ana içeriğe atla

MAKYAJ VE CİLT TEMİZLİĞİ?

Cildiniz yaşayan bir organdır. Tıpkı tırnaklarınız, saçlarınız, karaciğeriniz gibi yaş alır,yenilenir, atıklar oluşturur. Cildinizin altında, devamlı yeni hücreler üreten bir tabaka vardır. Yeni hücreler doğup, yukarıya doğru arkadan gelenlertarafından itilir en üst tabakaya vardığında hepsi ölüdür. Bu ölü hücreler cildin doğal salgısı (ter ve yağ) ile cilt yüzeyine yapışır ve ölü bir hücre tabakası oluşturur.
Yaşınız ilerledikçe bu tabaka daha da kalın olur. Çünkü cilt yaşlandıkça daha az ve daha “yavaş” hücre üretir. Yani 20 yaşınızdayken yeni doğan hücre 28 günde en üst tabakaya ulaşırken, aynı yol için 40 yaşına vardığınızda 35- 45 gün geçmesi gerekir.
             Bizim kozmetiklerle yaptığımız bu süreci canlı tutmaya çalışmaktır. Gece kremleri ile yeni doğan hücrelere büyümeleri için gerekli aktif maddeleri veririz. Bunun için bakımlı kadın, yaşını göstermez. Ama bu da emek ve disiplinli, düzenli bakım gerektirir.
            Cildin, üzerinde bu ölü hücrelerden oluşmuş tabakayı ne kadar düzenli temizlerseniz o kadar gelecek olan yeni hücrelere yer açmış olursunuz. Kazımadan tabii ki! Çünkü sökücü, kazıyıcı ürünler kullanırsanız canlı hücreleri de kazıma ihtimaliniz yüksektir. Bu da zamanla hassas ve her şeye tepki veren bir cilde sahip olmanızı sağlar!
            Ölü hücrelerden oluşan tabaka,cildin salgıları ile kaplıdır. Yaşadığınız çevreden bu yüzeye bin bir kir yapışır. Egzoz gazları, toprak, toz, sentetik kumaş tozları, klimalardan gelentozlar, saçınız yüzünüze her değdiğinde bulaşan mikroplar, yastık kılıfınızdan yapışan mitler Üstüne üstlük rüzgâr, soğuk ve güneş ile birlikte bu tabakagitgide mikrop barındıran kalın, zararlı bir tabakaya dönüşür.
Gözenekler tıkanır,sivilceler oluşmaya başlar, kat yerleri belirginleşir, yer yer ince kılcaldamarlar oluşur, çatlar, mat ve cansız bir renk alır.
İşte bunun için fondöten kullanmasanız da, makyaj yapmasanız da cildinizi her gün gece ve gündüz iki kez temizlemelisiniz.
            Temizlemek için el sabunu kullanmayın. Derinin doğal PH (asit) değerine yakın ürünle temizlerseniz, koruma tabakasını yok etmeden temizliği gerçekleştirmiş olursunuz. Derinin kendi salgılarından oluşan bu tabakayı el sabunu ile yok ettiğinizde, cildin bunu yeniden oluşturmak için 24 saate ihtiyacı vardır ve buda 24 saat boyunca korunmasız kalması demektir.
Daha da vahimi,sabunla yüzeyi tamamen kazındığında “koruma tabakam gitti” uyarısı alan deri, yağ salgısını daha da çoğaltacaktır. Bu hızlı salgı ile gözenekler açılacak cilt sağlığı zamanla bozulacaktır.
           Şimdi, cildin temizlenmesinin “güzel ten” için neden şart olduğunu ve “nasıl” yapmanız gerektiğini artık biliyorsunuz.
Anneannelerinizin ciltlerinin daha düzgün olmasının sebebi %80 çevre şartlarının daha insancıl olmasındandır bunu unutmayın!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR KONTROLUNDE KULLANILAN KREM ACNELYSE

  Herkese merhabalar :) Normalde bir öneriyle gelirdim ama bu sefer buna öneri demeyelim. Çünkü bu bir ilaç, bu bir asit,  bu bir kimyasal peeling. Kesinlikle doktor tavsiyesiyle, çok dikkatli şekilde kullanmanız gereken bir krem.   Krem deyip geçilemeyecek bir krem. Sadece kış aylarında kullanılan bir ilaç. Dedigim gibi " KESİNLİKLE BİR CILDIYE UZMANINA GORUNUP KULLANIN " . Kesinlikle sorumluluk kabul etmem bu konuda.   Kremi 3 gündür kullanıyorum ve yüzüm gerilip soyulmuş başladı. Bolca nemlendirici ve evde olsam dahi güneş koruyucu kullanıyorum. Şu an  " kusma aşamasında " yani cildim ilk olarak, sivilce kusuyor. Çene bölgem çoğunlukta olmak üzere, bir kaç sivilcem var. Göz ve dudak çevreme kesinlikle sürmüyorum.   Bu kremi ilk kullandığımda 16 yaşında bir ergendim :) Nasıl kullanacağımı bilmediğim için Suratımda tüp patlamış gibi gezdim. İnanılmaz bir acıyla tabi. Yüzüm gerilmiş, catlamış ve soyulmuştu. Allah'tan leke falan kalmadı. Gözeneklerime iyi g

KOPOROZ VE TEDAVISI ( Yüzdeki kılcal damar )

Koporoz, bir dolaşım bozukluğudur. Yanaklar ve burnun üzerinde gözle görülen kırmızı damarcıklarla kendini belli eder. Koporoz, tehlikesiz bir oluşum. Genelde yüz ve parmaklarda ortaya çıkar. Damarların genişlemesi sonucu küçük kılcal damarlar cildin içinden görünür hale gelir. Dayanıksızlaşan damarlar tekrar büzüşemez. Aslında cilt altında bulunması gereken damarlar yüzeye çıkar, tıpkı bir ağ gibi. Koporozun önlenmesi Damarlarınızı fazla zorlamamanız için sıcak içecekler, acı baharatlar, aşırı güneş banyoları, sauna ve alkolden uzak durmanız gerekir. Ayrıca çok büyük sıcaklık farklarına da maruz kalmamalısınız, aksi halde damar sisteminiz yıpranır ve görünen kılcal damarlarınıza birkaç adet eklenir. Koporozlu cildin bakımı Kozmetik ürünlerle kuperoz, bir dolaşım bozukluğudur. Yanaklar ve burnun üzerinde gözle görülen kırmızı damarcıklarla kendini belli eder. Kuperoz, tehlikesiz bir oluşum. Genelde yüz ve parmaklarda ortaya çıkar. Damarların genişlemesi sonucu küçük k

MASKE DENEMESI

  Bugün rutin bakımdan farklı bir şeyler yaptım. Olmayan kar bütün rutinimi değiştirdi. " kar yağacak, fırtına çıkacak " diye heyecanlandırdılar ama burda kar falan yok :( Normalde banyodan sonra yapardım bakımı ama kar yağar, akşam iner oynarım diye, yüzüme buhar vermeyi tercih ettim. Önce cildimi temizledim, Peelingimi yaptım. Kaynar suyu bir kaba doldurdum. İçine biraz papatya attım ve havluyu kapattım. 25-30 cm.kadar mesafe bıraktım. Neden papatya tercih ettim? Çünkü antioksidan ve rahatlatıcı etkisi var. Bunlar da başka tarifler;  Cilt Beyazlatmak için Papatya Çayı Papatya cilt beyazlatıcı bitkisel bir etkiye sahip olup cildinizi tonunu açar. Kullanımı da oldukça basit. 3 adet Papatya çayı poşetini iki litre suya atarak kaynatıyoruz. Daha sonra papatya çayını bir tencereye dökerek bu iki litrelik suyun buharını yüzümüze tutuyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kaynar vaziyette değil de 7- 10 dakika bekledikten sonra suyu hafif ılıtarak buharını yüze uygulam