Ana içeriğe atla

PARABEN NEDİR?

Paraben nedir? 
Bir çok kozmetik ve kişisel bakım ürününde kullanılan, düşük maliyetli, bakteri ve mantar üremesini engelleyen ve ürünlerin raf ömürlerini uzatan koruyuculara paraben diyoruz. Kozmetik ürünlerinin içinde methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben veya benzylparaben olarak bir veya daha fazla parabeni görmemiz mümkün. 

Parabenler nerelerde kullanılır? 
Parabenler ilaç ve yiyecek gibi ürünler dışında, kozmetikler (fondöten, pudra, far, maskara, makyaj temizleyiciler, ruj) ve kişisel bakım ürünlerinin (losyon ve kremler, diş macunu, şampuanlar, saç bakım malzemeleri, güneş yağları, cilt temizleyiciler, tonikler, deodoranlar) içinde var. Parabenler kozmetik ürünlerin içinde yüzde 0.05 ila 0.6 oranında bulunur. 1980'lerde yapılan bir çalışmada parabenlerin 13bin üzerinde kozmetik üründe bulunduğu tespit edilmiş. Hepimizin bildiği gibi 80'li yıllardan bu yana ürün çeşitliliği çok arttı. Bu da paraben içeren ürünlerin sayısı oldukça artırdı. 

Peki ama bu kadar ürün arasından biz günlük hayatımızda bunlardan kaçı ile temas ediyoruz. Araştırmalar gösteriyor ki, bir yetişkin her gün yaklaşık 8 kozmetik ürününü kişisel temizliği ve bakımı için kullanıyor. Vücudumuzun yüzde 60'ını oluşturan, bu yüzden de en büyük organımız olarak tanımlanan cildimizin parabenlere ne kadar çok maruz kaldığını anlamamız için yeterli. 

Parabenler cilt tarafından emilir mi? 
Bir çok bilimsel çalışmada parabenlerin cilde nüfuz edebildiği ve emilebildiği, dolayısıyla bu kimyasalların insan cildinde, doku, kan ve idrarında tespit edilebildiği ispatlandı. 

Kimler daha fazla parabene maruz kalıyor? 
Parabenlerin ömrü aslında kısa fakat paraben içeren losyon, krem veya benzeri ürünler sık sık ve sürekli kullanıldığı için özellikle kadınlarda yüksek miktarda ve kalıcı oranda paraben tesbit edilmiş. Kadınlarda parabenlerin daha fazla miktarda tespit edilmesi, erkeklerin daha az kozmetik veya kişisel bakım ürünü kullanmasına bağlanabilir. Kozmetik ürünlerde bulunan parabenlerin deriyle etkileşimi bazı kişilerde alerjik kontakt dermatit ve irritasyona neden olabiliyor. 

Parabenlerin endokrin bozucu yapısı erken ve yetişkin dönemde gelişimi etkiliyor mu? 
Parabenler kimyasal yapısı nedeniyle kadınların üreme fonksiyonlarında önemli rölü olan östrojen hormonunu taklit edebilme yeteneğine sahip. Bu tür maddeler östrojenik veya endokrin bozucu kimyasallar olarak tanımlanıyor. Endokrin bozucu kimyasallara maruz kalan kişilerin hormon dengesi ve hatta bağışıklık sistemini istenmeyen şekilde etkileyebiliyor. Amerikan Çevresel Koruma Örgütü (EPA) tarafından 'parabenlerin östrojenik etkisi' açıklandı. Yapılan çalışmalarda gebelik sürecinde deney hayvanlarının bazı parabenlere maruz kalması insanlarda görülen otizme benzer, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren rahatsızlığa neden olduğu görülmüştü. Araştırmalara göre ergenlik döneminde denek hayvanlarının yüksek dozda paraben verilmesi, menstrüasyon döneminin kısaltmış ve üreme organlarını etkilemiş. Parabenlerin endokrin bozucu özelliğiyle erkek üreme fonksiyonlarını da etkileyebildiği gösterilmiş. Her ne kadar bu çalışmalar denek hayvanları üzerinde yapılmış olsa da insanlar üzerinde parabenlerin etkisi konusunda daha hassas olmamız gerektiğini düşündürüyor. 

Parabenler kansere mi sebep olur? 
Yeni bilimsel çalışmalarda meme kanser örneklerinde bazı parabenler yüksek oranda bulunmuş ve hastalarda paraben içeren kol altı kozmetiği kullanımının meme kanseriyle ilişkisi düşünülmüş. Kol altı kozmetiği kullanmayan hastaların kanser dokularında hala parabenlerin tespit edilmesi bu hastaların başka ürünlerden parabenlere maruz kaldığını düşündürüyor. Bazı araştırmacılar parabenlerin meme kanseri tetikleyici kimyasal olarak tanımlamakta, diğer araştırmacılar ise parabenlerin östrojenik etkisinin çok zayıf olmasından dolayı sorun açmayacağını öne sürmekteler. Bugüne kadar insanlar üzerinde yapılmış kısıtlı çalışmalar parabenlerin kanserle direkt ilişkisini açık şekilde gösteremiyor. Fakat eldeki bulgular bu kimyasallara temkinli yaklaşılmasını ve daha kapsamlı detaylı yeni araştırmaların yapılması gerektiğini işaret ediyor. 

Parabenler bize geri dönebilir mi? 
Cilt emiliminden sonra parabenler, paraben ve yan ürünleri idrar ile atılıyor. Fakat parabenler vücuttan hızla atılsa da, bu parçalanmayan maddeler göl, dere, kanalizasyon sularında, günlük ve tarımda kullanılan sulara karışıyor. Vücuttan attığımızı düşündüğümüz kimyasallar yine çevresel etkenlerle bize geri dönebiliyor ve bir döngü içinde bizi etkileyebiliyor. 

Dünyada durum ne? Çocuklarda kullanımı ile ilgili yasaklar var mı? 
Endokrin bozucu kimyasalların gelişim sürecindeki küçük çocukların organ gelişimi, üreme ve bağışıklık sistemi üzerindeki uzun dönemli etkileri henüz bilinmiyor. Bu bilginin ışığında 2009 yılında Danimarka Çevre Koruma Ajansı 3 yaş altı çocukların endokrin bozucu maddelerden etkilenmesi konusunda yaptığı detaylı çalışmayla losyon ve güneş koruyucu ürünlerin içinde bulunan propyl ve butylparabenler'in küçük çocukların gelişimini tehdit edebileceği sonucuna vardı. 15 Mart 2011 tarihinden itibaren Danimarka, özellikle propyl ve butylparaben'in bebek ve 3 yaş altı çocuklar için üretilen kozmetik ürünlerinde kullanılmasını yasakladı. Danimarka, Avrupa Komisyonu'nda benzer bir yasağı başlatmayı ve üye ülkelerin bu yasağı desteklemesini şiddetle tavsiye ediyor. Fransa’da parabenlerin kozmetik ürünlerde kullanımının yasaklanması ve ürünlerden çıkarılması için çalışmalar sürüyor. 

Amerika ve Japonya’da parabenler şu anda yasak olmasa da, belli başlı üreticiler müşterilerin yoğun talepleri doğrultusunda parabenlerden uzaklaşmaya ve parabensiz koruyucular kullanmaya yöneliyor. Uluslararası sertifikalandırma kuruluşları ECOCERT ve CosmeBio, kozmetiklerde paraben kullanılması durumunda organik ürün sertifikası vermiyor.

Peki ne yapacağız? 
Gördüğünüz gibi günde en az 8 ve hatta bazen daha fazla kozmetik ürünle temas ediyoruz. Parabenlerle ilgili bilimsel çalışmalar sürüyor, fakat tamamen parabenleri aklamak için çok erken. Bazı ülkelerin ve büyük kozmetik markalarının parabenlerden gittikçe daha fazla uzaklaşması dikkate değer bir konu. Peki ne yapacağız? Tamamen kozmetiklerden vazgeçmemiz gerekmiyor. Eğer cildimizin parabenlerle temas etmesini istemiyorsak ürünlerin içeriklerini (methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben veya benzylparaben olmaması lazım) ve son kullanma tarihlerini dikkatle bir şekilde okuyup ona göre kullanmaya karar vermeliyiz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOKTOR KONTROLUNDE KULLANILAN KREM ACNELYSE

  Herkese merhabalar :) Normalde bir öneriyle gelirdim ama bu sefer buna öneri demeyelim. Çünkü bu bir ilaç, bu bir asit,  bu bir kimyasal peeling. Kesinlikle doktor tavsiyesiyle, çok dikkatli şekilde kullanmanız gereken bir krem.   Krem deyip geçilemeyecek bir krem. Sadece kış aylarında kullanılan bir ilaç. Dedigim gibi " KESİNLİKLE BİR CILDIYE UZMANINA GORUNUP KULLANIN " . Kesinlikle sorumluluk kabul etmem bu konuda.   Kremi 3 gündür kullanıyorum ve yüzüm gerilip soyulmuş başladı. Bolca nemlendirici ve evde olsam dahi güneş koruyucu kullanıyorum. Şu an  " kusma aşamasında " yani cildim ilk olarak, sivilce kusuyor. Çene bölgem çoğunlukta olmak üzere, bir kaç sivilcem var. Göz ve dudak çevreme kesinlikle sürmüyorum.   Bu kremi ilk kullandığımda 16 yaşında bir ergendim :) Nasıl kullanacağımı bilmediğim için Suratımda tüp patlamış gibi gezdim. İnanılmaz bir acıyla tabi. Yüzüm gerilmiş, catlamış ve soyulmuştu. Allah'tan leke falan kalmadı. Gözeneklerime iyi g

KOPOROZ VE TEDAVISI ( Yüzdeki kılcal damar )

Koporoz, bir dolaşım bozukluğudur. Yanaklar ve burnun üzerinde gözle görülen kırmızı damarcıklarla kendini belli eder. Koporoz, tehlikesiz bir oluşum. Genelde yüz ve parmaklarda ortaya çıkar. Damarların genişlemesi sonucu küçük kılcal damarlar cildin içinden görünür hale gelir. Dayanıksızlaşan damarlar tekrar büzüşemez. Aslında cilt altında bulunması gereken damarlar yüzeye çıkar, tıpkı bir ağ gibi. Koporozun önlenmesi Damarlarınızı fazla zorlamamanız için sıcak içecekler, acı baharatlar, aşırı güneş banyoları, sauna ve alkolden uzak durmanız gerekir. Ayrıca çok büyük sıcaklık farklarına da maruz kalmamalısınız, aksi halde damar sisteminiz yıpranır ve görünen kılcal damarlarınıza birkaç adet eklenir. Koporozlu cildin bakımı Kozmetik ürünlerle kuperoz, bir dolaşım bozukluğudur. Yanaklar ve burnun üzerinde gözle görülen kırmızı damarcıklarla kendini belli eder. Kuperoz, tehlikesiz bir oluşum. Genelde yüz ve parmaklarda ortaya çıkar. Damarların genişlemesi sonucu küçük k

MALIGN MELANOM

Malign Melanom;  kötü bir kanser türüdür. Genellikle deride kendini göstermeye başlayan hastalık, bağırsak ve göz çevresinde de görülebilmektedir. Tırnak altında, saç derisinde, çok az ihtimalde olsa görülebilmektedir.  Dünya çapında 160.000’den fazla vaka bulunmaktadır. Günümüzde, eskiye oranla daha çok görülmektedir. Bu rahatsızlık, çok ciddi ve tehlikeli bir boyut kazanmaktadır. Erken teşhis edilmediği takdirde ölüm ile sonuçlanabilmektedir. Vücudunuzdaki benler, kanser işareti olabilir. Özellikle yaz aylarında güneş ışınları sonucu oluşan lekeler, Malign Melanom kanserini tetikleyebilmektedir. Açık tenli ve beyaz tenli kişileri daha çok etkisi altına alan bu kanser türü, erkeklere oranla kadınları daha çok görülebilmektedir. Deri kanserinin en tehlikeli türü olan Malign Melanom, güneşe hassas olan ve çilleri bulunan kişileri, daha çok etkilemektedir. Erkeklerde genellikle sırt bölgelerinde, kadınlarda ise bacaklarda görülmektedir. Malign Melanom kanseri, genellikle sıcak iklim